Leesvaardigheid scholieren daalt meer dan ooit. Specifieke omega 3- en 6-vetzuurcombinatie biedt ondersteuning.

In Vlaanderen en Nederland staat de leesvaardigheid onder druk. In het Nederlands taalgebied werden zo’n 10.000 scholieren van 15 jaar betrokken bij tests om te zien hoe de leesvaardigheid er op deze leeftijd voorstaat. De resultaten waren niet rooskleurig! Tot 2015 behoorden onze scholieren tot de wereldtop.

Het ‘Programme for International Student Assessment’ (PISA) is een driejaarlijkse internationale studie die al sinds 2000 onder andere de leesvaardigheid test bij de 15-jarigen in 79 landen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Leesvaardigheid kinderen - hulp van ouders

Doelen bereiken

Leesvaardigheid van PISA 2018 is het meest belangrijke onderzoeksonderwerp. Alle leerlingen beantwoorden vragen met betrekking tot deze vaardigheid. Leesvaardigheid is lezen om te leren en te begrijpen. Het helpt hen doelen te bereiken door kennis en capaciteiten te verruimen. Het vormt een goede basis om deel te nemen aan de maatschappij. Deskundigen beschrijven de dalende trend als alarmerend.

Ondersteuning

Bijna de helft van de 15-jarigen vindt lezen tijdverspilling, 60% leest alleen als het moet of om informatie op te zoeken. Kunnen we toch iets bijdragen aan een verbetering?

Voeding kan daar een positieve rol bij spelen. In een Zweedse studie met doorsnee schoolkinderen bleek dat de combinatie van visolie (omega 3-vetzuren) en teunisbloemolie (omega 6-vetzuren) de leesvaardigheid ondersteunt. Vooral kinderen die moeite hebben om zich te concentreren hebben hier baat bij. Dat is de conclusie van Zweedse onderzoekers die het effect bestudeerden van een combinatie van visolie met EPA + DHA en teunisbloemolie met GLA op de leesvaardigheid.

Voeding

Suppletie met het vetzuursupplement gaf duidelijke verbeteringen van aspecten die belangrijk zijn bij het leren lezen en spellen. Dit betreft onder andere de auditieve vaardigheden om klanken (of klankenstructuur) te herkennen en van elkaar te onderscheiden en visuele vaardigheden in het herkennen en onderscheiden van letters.
Opvallend is dat de vetzuren in de Zweedse studie vooral een verbetering liet zien bij kinderen met aandachtsproblemen. De verbeteringen waren het meest prominent bij jongens.

Lees meer over deze studie

Om kinderen een steuntje in de rug te geven om goed te leren lezen, lijkt aanvulling met deze vetzuurcombinatie nuttig.

Over de specifieke vetzuurcombinatie

 

Registreer of log in als professional om de (wetenschappelijke) artikelen te lezen.

Volg ons op social media en blijf op de
hoogte van de laatste ontwikkelingen