Visolie voor kinderen met spraakstoornissen

Visolie in de vorm van een supplement kan een rol spelen bij kinderen met spraakstoornissen. Dit is de conclusie van een groep wetenschappers, bijeen gebracht door de Cherab Foundation*, die een studie van 19 kinderen met verschillende spraakproblemen heeft beoordeeld. De kinderen, variërend in leeftijd van twee tot acht jaar, kregen een visoliesupplement met een combinatie van essentiële omega 3 en omega 6-vetzuren (EFA’s). De onderzoekers die de kinderen volgden rapporteerden binnen een paar weken opvallende veranderingen. Niet alleen in het vermogen van de kinderen om te praten, maar ook in hun gedrag, hun vermogen om te focussen en in het maken van oogcontact.

Visolie helpt bij spraakstoornis

Van belang voor de ontwikkeling van de hersenen

Deskundigen zijn van mening dat spraakstoornissen het gevolg kunnen zijn van een storing in de communicatie tussen de hersenen en de spieren in de mond, tong en kaak. Die moeten samenwerken om te kunnen spreken. Essentiële vetzuren, vooral de omega 3- (EPA en DHA) en omega 6-vetzuren (GLA), zijn van belang voor de ontwikkeling van de hersenen. Kinderen krijgen deze vetzuren – tijdens de meest belangrijke tijden van hersenontwikkeling – gedurende de zwangerschap via de moeder en vervolgens via borstvoeding, mits de (aanstaande) moeder hiervan voldoende heeft. In de periode na de borstvoeding moet de voeding voldoende van deze vetzuren bevatten.

Vetzuursuppletie en therapie

“De resultaten waren opvallend”, zegt kinderarts Marilyn Agin, medisch directeur van de Cherab Foundation in New Jersey, VS. . “Ze laten zien dat vetzuursuppletie in combinatie met spraak- en ergotherapie een eerste optie zou kunnen worden bij spraakstoornissen.” Tot nu toe hebben kinderen met ernstige spraakstoornissen langdurige intensieve therapie nodig gehad – vaak met langzame vooruitgang. “De vooruitgang in ontwikkeling voor deze kinderen kan ondersteund worden met vetzuursuppletie”, zegt Lori Roth, spraakpatholoog bij de stichting.

Eigen ervaring

De effecten kwamen aan het licht toen de directeur van de non-profitgroep Cherab Foundation, Lisa Geng, het supplement gebruikte voor haar drie jaar oude zoon, Tanner. Na slechts drie weken ging zijn vocabulaire met grote stappen vooruit. Het panel van deskundigen, dat de studie beoordeelde, bestond uit wetenschappers van diverse universiteiten en instituten.

Meer informatie? Kijk op www.cherabfoundation.org
Bron: https://cherabfoundation.org/2006/fish-oil-capsules-help-children-with-speech-disorders-find-their-voices/

*Cherab Foundation is een non-profit vrijwilligersorganisatie die werkt aan het verbeteren van de communicatieve vaardigheden, opleiding van mensen met spraakstoornissen.

Registreer of log in als professional om de (wetenschappelijke) artikelen te lezen.

Volg ons op social media en blijf op de
hoogte van de laatste ontwikkelingen